Yritysmaailmassa analysoidaan yrityksiä avainlukujen kautta. Oletko koskaan miettinyt, mitkä ovat sinun henkilökohtaisen taloutesi avainlukuja? Milloin tiedät, että oletko tienannut tarpeeksi tai oletko sijoittanut tarpeeksi? Tiedätkö, mikä on minimisumma kuukaudessa, millä pärjäät? Tiedätkö, mitkä ovat sinun kiinteät kustannuksesi kuukaudessa? Lähdetäänpä avaamaan näitä.
Tulot ja menot
Ensinäkin on tiedettävä, mitkä ovat sinun tulosi kuukaudessa. Mikä on sinun kuukausipalkkasi? Onko se kiinteä palkka, provisiopalkka, onko sinulla peruspalkka ja lisiä? Onko sinulla muita tuloja, esim. pääomatuloja, vuokratuloja jne. Helpointa on miettiä asiaa nettotulojen kautta, mikä tarkoittaa sitä, mitä sinulle jää käteen verojen jälkeen.
Nettotulot:
Sitten menot. Mitkä ovat sinun kiinteät menosi kuukaudessa? Tähän lasketaan asumiskustannukset, kuten vuokra tai lainanlyhennys, sähkö ja vakuutukset. Elämiseen menevät kustannukset, kuten ruoka ja sairaanhoito sekä vaatteet. Myös puhelin ja internet voidaan laskea tähän mukaan, jos ne ovat esimerkiksi ehto työntekoon. Jos kyseessä on lapsiperhe, niin mahdolliset hoitokustannukset ovat pakollisia menoja.
Menot:
Kun tiedetään, että tulot ovat suuremmat kuin menot, niin silloin on jo varaa säästää sekä sijoittaa. Elämän ei tule olla kitumista, joten muista myös panostaa itseesi - kouluttaudu, hemmottele itseäsi ja tee jotain, mistä nautit.
Mikä on sinun minimi ja maksimi?
Mikä on sinun ehdoton pienin summasi kuukaudessa, millä pärjäät? On hyvä myös miettiä tätä, jos joskus tulee yllättäviä käänteitä elämään. Voi joutua työttömäksi ja saattaa mennä aikaa, ennenkuin saa etuuksia, esim. työttömyyskassasta tai Kelalta. Sairaus voi myös sattua kohdalle.
Pienenä vinkkinä voin antaa, että katso, mitä pakollisia menoja sinulla on kuukaudessa. Jos elämä yllättääkin ikävillä kiemuroilla, niin kannattaa vielä lähteä miettimään, että voisiko pakollisissa menoissa vielä säästää? Miltä sinun ruokakassisi näyttää? Voiko siinä vielä säästää? Miten on sähkön suhteen, onko kilpailutettu? Entä laina, mitkä ovat sinun korkokustannuksesi tällä hetkellä? Vakuutukset - oletko verrannut niitä muihin?
Lisää säästövinkkejä löydät tästä artikkelista.
Elämiseen tarvittava minimisumma kuukaudessa:
Mikä on se summa kuukaudessa (tai tilillä), jolloin sinä tunnet, että nyt minulla ei ole taloudellisesti mitään huolia? Miten sinä voit saavuttaa tällaisen varallisuuden? Tämä vaihtelee suuresti ihmisten välillä. Joku on sitä mieltä, että kunhan olen velaton ja tili on plussalla seuraavana palkkapäivänä, niin se riittää. Toinen taas on sitä mieltä, että miljoona euroa tilillä antaa sielunrauhan. Oli se mielestäsi kumpi vaan, niin molemmat ovat oikeita vastauksia.
Tässä voi myös miettiä, missä muodossa haluat pitää oman varallisuutesi. Jotkut tykkäävät pitää rahaa tilillä, koska se on helppoa ottaa käyttöön jos tarve vaatii - toiset pistävät rahansa kiinni arvopapereihin tai kiinteistöihin. Tässä markkinatilanteessa ne antavat enemmän tuottoa, mutta voivat olla vaikeampia ja hitaampia realisoida.
Kirjaa alas sinun summasi ja tee toimintasuunnitelma. Mitä sinun pitää tehdä, jotta tavoitat tämän summan? Lähdetkö lyhentämään lainaa nopeammalla tahdilla? Sijoitatko vai laitatko enemmän rahaa säästöön kuukaudessa? Karsitko kuluja? Hankitko lisätuloja?
Taloudellisesti huoleton:
Vinkit ostolakkoon voit poimia tästä Monikan artikkelista!
Älä unohda pitää hauskaa!
Elämästä pitää myös nauttia ja itseään pitää myös hemmotella. Osa sinun tuloistasi tulisi myös kuluttaa kivoihin asioihin. Budjetoi 10% sinun tuloistasi ja laita ne omalle tililleen. Mitä kivaa sinä haluaisit tehdä rahoilla? Ehkä viikonloppumatka, hemmottelua day spassa, illallinen huippuravintolassa.. Mitkä ovat ne asiat, jotka antavat sinulle energiaa ja jaksamista?
Kuukauden hemmottelusumma:
Tulosta tämä artikkeli ja kirjoita avainlukusi niille varattuihin kohtiin - tarkista esimerkiksi vuoden päästä, ovatko avainlukusi muuttuneet!