Tunnetko sinä Epäilijän?

Haluan kertoa teille epäilijöistä. Epäilijät ovat ihmisiä, jotka löytävät aina jotain huonoa, oikeastaan ihan mistä tahansa. Jos ulkona sataa, se on kurjaa ja jos taas paistaa, niin häikäisee. Heitä voisi kutsua myös nimellä valittajat, mutta tänään pureudutaan siihen epäilemiseen.

Olen elämäni aikana törmännyt lukuisiin epäilijöihin, heitä on joka paikassa. Sinäkin olet varmasti elämäsi varrella kohdannut heitä. Ala-asteen liikunnanopettaja saattoi todeta sinun olevan toivoton pesäpallossa, kun et millään osunut palloon. Sanoiko joku sukulaisesi joskus ettei ”tuostakaan mitään tule”. Ehkä työkaverisi on arvostellut sinua kovin sanoin, kun olet ilmoittanut tekeväsi muutoksia elämässäsi?

Epäilijä saattaa myös kokea suunnatonta kateutta ja kateus saattaa ajaa ihmiset tekemään hölmöjä päätöksiä taloudellisesti. Lue lisää kateudesta tästä.

Minä muistan yhden tapauksen hyvin elävästi – hän nauroi uravalinnalleni, kun olin hypännyt oravanpyörästä ja lähtenyt opiskelemaan, tavoitteenani ryhtyä yrittäjäksi alalle, jolle valmistun. Ei hän suoranaisesti sanonut, etten tule onnistumaan, mutta luin sen rivien välistä. Toinen taas ilmoitti minulle, että ei kannata, hänkään ei onnistunut.

Kuinka aloittaa sijoittaminen?

Epäilykset vievät energiaa epäilijältä, mutta sinä voit kääntää sen voimaksesi

Epäilijä ei toivo sinulle mitään hyvää, hän ei pysty siihen. Hän on oman kateutensa ja toimettomuutensa vanki. Hän käy päivästä toiseen samassa työpaikassa ja valittaa siitä kuinka huono työ hänellä on, palkka on liian pieni ja työkaverit syvältä. Kun sinä intoa puhkuen sanot, että vaihdat työpaikkaa, lähdet opiskelemaan, ryhdyt kirjoittamaan romaania tai alat sijoittamaan, on hän valmiina vetämään sinut alas pilvilinnoistasi. ”Ei kannata” – ”Mieti nyt vielä” – ”Luuletko että..”. Jotkut Epäilijät ovat todella ilkeitäkin. He pelkäävät niin paljon muutosta, että saattavat haukkua sinua, nauraa ideoillesi tai jotain muuta vastaavaa.

Miten sinä suhtaudut tällaiseen Epäilijään? Lannistaako hän sinut vai saatko hänestä voimaa mennä kohti kaikkein kirkkainta tavoitettasi? Jos hän sanoo sinulle, että jotain asiaa ei kannata tehdä, uskotko? Menetkö mukaan siihen, rupeatko pelkäämään ja pitämään omia unelmiasi ja tavoitteitasi väärinä? Minä rakastan Epäilijöitä, he ovat kaikista parhaimpia motivaattoreita sekä kannustajia.

Hän, joka nauroi uravalinnalleni, oli harvinaisen hiljaa, kun minusta tehtiin juttu opiskeluaikana lehteen ja kaikki niissä samoissa juhlissa olijat kehuivat ja kannustivat. Näin hänen ilmeensä, se oli mahtava hetki. Edelleen, kun tulee hetki, jolloin tuntuu, ettei mikään onnistu, kuulen hänen ivansa korvissani ja taas mennään, hammasta purren ja keksien vaikka sata uutta tapaa selvitä. Minua ei yksi Epäilijä maahan paina.

Kipu tai nautinto toimii motivaattorina

Jokainen tarvitsee menestyäkseen jomman kumman, kivun tai nautinnon. Ne ovat polttoainetta tavoitteiden saavuttamiseen, unelmien tulemiseen todeksi. ”Kivusta nautintoon on matkaa pelottavan vähän ”– laulaa Apulanta ja ovat siinä oikeassa, ne ovat monesti sama asia. Minun kipuni on Epäilijöiden pilkka. Se luo tarpeen olla enemmän ja parempi. Onnistua vain näyttääkseni heille, että voivat tukehtua harmiinsa tai pullaansa paikallisen huoltoaseman kahviossa/lähipubissa/ompeluseuroissa, siellä missä Epäilijät kokoontuu. Kyllä, he ovat laumaeläimiä ja jos vahingoitat yhtä, vahingoitat heitä kaikkia.

Miten erottua joukosta?

Mutta minun nautintoni on Epäilijöiden uskomusten todistaminen vääräksi. Se on ihanaa. Kävellä sen lauman ohi ja hymyillä heille herttaisesti. Ne ilmeet, kun he tietävät, etteivät voi minulle mitään. Niitä ilmeitä katsellessa tietää, että kaikki työ, kipu, tuska ja luopuminen on ollut sen arvoista.

Kun ensi kerralla kohtaat Epäilijän, älä pidä häntä uhkana. Hän on sinun motivaatiosi, sinun tehtäväsi on hämmästyttää hänet. Kuuntele mitä hänellä on sanottavaa ja ilmoita sitten, että sinua ei kiinnosta hänen mielipiteensä ja aiot seurata omaa intuitiotasi. Todennäköisesti alkaa kahta kauheampi latistaminen ja epäily – anna sen mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, mutta muista se tilanne ja tunne joka siitä tuli. Siinä on sinun kipusi mennä kohti määränpäätäsi.

Epäilijät ovat kuitenkin vain ihmisiä, niin kuin me muutkin. Heillä nyt vain on sellainen surullinen tilanne, että he eivät osaa toteuttaa omia unelmiaan. Ole siis heille armollinen ja kun olet saavuttanut oman tavoitteesi, kiitä heitä. Minä ainakin menen tarjoamaan suurimmalle motivaattorilleni pullakahvit lähihuoltsikalle heti huomenna.

Millainen sinun asenteesi on? Menetkö asenteesi kanssa vaikka läpi harmaan kiven vai annatko asioiden lannistaa? Lue tästä, mitä mieltä minä olen asenteen tärkeydestä elämän kaikilla osa-alueilla!

Monika Pekkola
Artikkelin on kirjoittanut Monika Pekkola.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €