Turvaa taloutesi sijoittamalla arvometalleihin!

Taloudellisen myllerryksen lomassa on hyvä tehdä aina välillä tarkistus omaan sijoitussalkkuun. Olethan huomioinut, että on järkevää hajauttaa sijoituksiaan useampaan kuin yhteen omaisuuslajiin? Hyödykkeet ovat yksi neljästä omaisuuslajista. Siihen kuuluu muun muassa raaka-aineet ja arvometallit. Arvometalleihin kuuluu esimerkiksi kulta, hopea ja kupari. Tässä artikkelissa paneudumme arvometalleista kultaan ja hopeaan. Käymme läpi, minkä vuoksi arvometalleihin sijoittaminen on kannattavaa ja millä tavalla sitä voisi olla hyvä omistaa.

Arvometalleilla hajautat sijoitussalkkuasi

Arvometallit tuovat todellista hajautusta sijoitussalkkuusi, koska voit omistaa sen täysin fyysisesti. Voit kirjaimellisesti pitää sitä kädessäsi suurtenkin summien edestä. Se on sinun ja kukaan ei voi viedä sitä sinulta pois. Siksi fyysinen omistus on turvallisempaa kuin esimerkiksi arvometalliin sijoittaminen niin sanotusti ”paperilla”, koska tällöin on olemassa vastapuoliriski. Vastapuoliriskin vuoksi esimerkiksi kullan säilöminen pankkiin ei ole välttämättä paras idea, koska tällöin kultasi on toisen osapuolen hallussa, etkä voi saada sitä käsiisi silloin kuin haluat. Kultaa voi toki omistaa ETF:ien (pörssinoteerattujen rahastojen) kautta, mutta tällöin omistaminen tapahtuu juuri paperilla ja tämä ei ole fyysistä, käsinkosketeltavaa omistusta – eli siinä on vastapuoliriski.

Miten kultaan voi sijoittaa?

Arvoa pienessä koossa

Arvometalleja voi ostaa erikokoisina ja -suuruisina erinä. Jos ostat pieninä erinä, tulee se kalliimmaksi kuin ostaminen isompina kertaostoina. Kultaa ja hopeaa molempia saa erikokoisina laattoina ja kolikkoina. Jos on valmis löysäämään kukkaron nyörejä enemmänkin, niin saatavilla on myös 1 kg kulta- ja hopeaharkkoja. Huomionarvoinen seikka on myös se, että sijoituskullan voi ostaa ilman arvonlisäveroa, mutta vain sijoituskullan – ei esimerkiksi kultakoruja.

Kulta on varma sijoitus

Kulta antaa suojaa euron heikentymistä vastaan. Kun valuutan arvo heikkenee vuosien saatossa inflaation vuoksi, niin kulta säilyttää ostovoimansa – on tehnyt niin jo sadan vuoden ajan. Kulta siis vahvistuu, kun valuutat heikkenevät. Kullalla on historiallisestikin paras tuotto. Rahan säästäminen ja säilöminen tilillä ei ole kannattavaa, koska jos pidät rahojasi tilillä, inflaatio syö sen arvoa nopeasti. Se leikkaa tulojesi ja säästöjesi ostovoimaa jatkuvasti. Tästä syystä rahaa on kannattavampaa siirtää paremmin tuottaviin ja arvonsa säilyttäviin kohteisiin.

Hopea sijoituksena

Hopealla on suurempi volatiliteetti eli hintaheilunta kuin kullalla. Hopea on hankintahinnaltaan huomattavasti edullisempaa kuin kulta. Hopeasta pitää maksaa arvonlisäveroa, koska Suomessa hopeaa ei ole luokiteltu sijoitustuotteeksi. Tämä saattaa olla sijoittamista hidastava tekijä.  Hopeaa käytetään paljon teollisuudessa esimerkiksi aurinkopaneeleihin, lääketieteeseen ja elektroniikkaan.

Olemme aiemmin julkaisseet käännöksen rahauutisesta liittyen kultaan ja miten kullan ostajat ovat lisääntyneet – käy lukemassa uutinen täältä.

Arvometalleja on helppo hankkia ja myydä tarvittaessa

Kultaa ja hopeaa on helppo hankkia. Sinun ei tarvitse hallita erityisiä sijoitustaitoja hankkiaksesi arvometalleja. Kultaa ja hopeaa saa Suomessa ostettua jopa pelkän netin välityksellä – muun muassa KultaEevassa on mahdollista kuukausisäästämällä hankkia haluamasi kokoinen kultalaatta.

Kultaa ja hopeaa voi vaivattomasti ja helposti myydä missä päin maailmaa tahansa, niille on markkinat aina. Arvometallien hintaa pystyy myös seuraamaan helposti mistä tahansa ja useasta eri lähteestä. Kultaa myydessä kannattaa muistaa, että silloin pitää maksaa myyntivoitosta luovutusvoittovero.

Riskit

Sijoittamiseen liittyy aina riskin mahdollisuus ja tämä on hyvä tiedostaa sekä ottaa huomioon kaikessa sijoittamisessa. Sijoitukseesi liittyvä riski on aina sitä suurempi, mitä vähemmän tiedät sijoituskohteestasi. Esimerkiksi fyysisen kullan sijoitusriski on se, että sijoituksen arvo voi laskea. Eli vähintäänkin olisi sijoittajan hyvä tietää kullan sen hetkinen markkinatilanne. Fyysisen kullan muita riskejä voivat olla varkaudet, mikäli kulta on säilötty huolimattomasti. Jos et muista mihin olet kullan laittanut, saatat sen hävittää. Luot myös turvaa sillä, että et kerro ihmisille omistavasi sitä fyysisesti. Jollekin läheisimmälle ja luotettavalle voi halutessa kertoa siltä varalta, että jotain sattuisi.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €