Tulet perheestä, jossa raha on aina ollut tapetilla. Ei hyvällä tavalla vaan enemmänkin ikävällä tavalla. Olet aina saanut kuulla, että meillä ei ole varaa siihen ja tuohon. Olet aikuisten puheista kuullut vain ne ikävät asiat rahasta. "Taas on rahat tiukalla. Taas tulee laskuja. Asuntovelkakin on maksettava."
Tänä päivänä olet hyvin tienaava yrittäjä. Mutta yrittäjä, joka pelkää rahaa ja joka tuntee, miten hiki nousee pintaan ja vatsasta vääntää kun joku kone menee rikki ja tiedät, että edessä on monen tonnin lasku taas maksettavana. Et pidä minkäänlaista kontrollia siitä, miten firmalla menee taloudellisesti. Vaimohan tuon puolen hoitaa. Parempi, että minä en tiedä niistä asioista mitään, sillä enhän minä ymmärrä kirjanpidosta kuitenkaan mitään.
Ja ihan oikeasti yrittäjän firmalla menee todella hyvin. Velkaa ei ole vaikka pihalla on aikamoinen määrä koneita. Yrittäjä on lähtenyt rakentamaan hyvän bisneksen 14 vuotta sitten 10 000 euron pankkilainalla, jolla ensimmäinen kaivinkone ostettiin. Se laina on maksettu pois jo aikoja sitten. Seuraavat konehankinnat tehtiin tilillä olevilla rahoilla ja näin tämä on pyörinyt. Tilillä on rahaa, yrittäjä voi jopa joka kuukausi nostaa omaa palkkaa eikä se edes tyhjennä tiliä. Firma on laajentanut toimintaansa niin, että se seisoo kahdella jalalla, toinen on koneurakoinnin hommia ja toinen kiinteistöhuoltoa. Eli heillä menee hyvin! Mutta edelleenkin yrittäjä stressaa laskuja ja varsinkin remontti laskuja tai uuden koneen ostamista. Miksi näin?
Uskomukset opastavat ja ohjaavat
Meitä ihmisiä opastaa ja ohjaa mielemme enemmän kuin luulemme. Meidän sisällä asuu uskomuksia, jotka olemme poimineet mukaamme koko elämämme ajalta. Uskomukset ovat asioita, joiden luulemme olevan tosia. Uskomukset ovat tulkintoja siitä, miten ymmärrämme itseämme, toisia ja yhteiskuntaa.
Meidän uskomuksemme ohjaavat myös sitä, miten meidän maailmankuvamme rakentuu. Ne ovat ns. "big dataa" sille, miten me tulkitsemme asioita, miten me teemme päätöksiä, miten meidän sisäinen olemus reagoi ja miten me käyttäydymme.
Miten nämä uskomukset sitten päätyvät meihin? Tämän tarinan uskomus on adoptoitu vanhemmilta. Kun jonkun uskomuksen saa kuulla tarpeeksi monta kertaa, niin siihen väkisin leimautuu. Uskomukset voivat myös syntyä esim. yhdestä ainoasta tapahtumasta, jos sillä on ollut tarpeeksi vahva vaikutus meihin. Uskomus, joka tästä syntyy voi olla sekä positiivinen että negatiivinen. Uskomus voi myös syntyä kerrattujen kokemusten kautta, esim. käyn Lontoossa kolme kertaa ja siellä sataa joka kerta, niin minulle syntyy uskomus, että Lontoossa sataa aina.
Miten uskomuksista pääsee eroon?
Miten yllä mainittu yrittäjä pääsee pois omasta negatiivisesta uskomuskierteestään? Kaikki hänen uskomuksensa koskevat rahaa: se että hänellä ei sitä ole, se että maksuja sekä velkoja ei saada maksettua ja ettei velvollisuuksiaan pysty hoitamaan. Ensinnäkin yrittäjän on tunnistettava nämä rahauskomukset ja mistä ne ovat opittuja. Kun uskomukset on tunnistettu, niitä aletaan arvioimaan ja katsomme, onko niissä mitään totuuden perää. Tarkistetaan faktat. Ollaan myytinmurtajia ja murretaan myytit. Kun uskomukset ovat murrettu, lähdetään poistamaan niitä.
Yksi helppo tapa lähteä hävittämään uskomuksia on se, että ne sanotaan ääneen. Vielä vahvempaa on sanoa uskomus ääneen peilin edessä. Jos tähän vielä lisätään hassu ilme tai pistetään toinen sormi nenään ja toinen korvaan kun uskomusta sanotaan ääneen niin niistä tulee niin hassuja että niihin ei enää uskota. Muista kerrata tämä harjoitus ainakin 5 kertaa peilin ääressä.
Yrittäjyydestä vielä sen verran, että opettele ne omat tunnusluvut. Yrittäjyydessä on muutakin mietittävää kuin se, että onko minulla rahaa. Tämä päivän digitaaliset työkalut mahdollistavat sen, että 5 minuutissa tiedät missä mennään ja miltä tulevat sekä menevät rahavirrat näyttävät.