Vastuu vs varallisuus

Jos haluat vaurastua, sinun tulee ymmärtää syvällisesti kahden termin ero, mitä on vastuu ja mitä on varallisuus. Robert Kiyosaki, Rikas isä, köyhä isä -kirjan kirjoittaja puhuu paljon näistä kahdesta: liability (vastuu) ja asset (varallisuus). Kiyosakin mukaan ihmiset kysyvät usein, kuinka heistä voisi tulla nopeasti rikkaita? Itseasiassa koko kysymys paljastaa, ettei kysyjällä ole riittävää taloudellista tietotaitoa, että he osaisivat käyttää rahaa oikein, JOS heistä tulisi rikkaita! Kiyosakin mukaan ihmiset eivät ymmärrä, että ollakseen rikas ei ole niinkään tärkeää, kuinka paljon osaat tehdä rahaa, vaan kuinka pystyt pitämään ja säilyttämään rahat.

Robert Kiyosakilla oli nuoruudessaan mentorina niin kutsuttu rikas isä ja tämä opetti hänelle tärkeimmän säännön, mikä tulee ymmärtää voidakseen vaurastua. Sääntö kuuluu näin: Sinun täytyy oppia, mikä ero on varallisuudella ja vastuulla – ja sitten ostaa varallisuutta. “You must learn the difference between an asset and a liability—and buy assets.” Sääntö on melkein naurettavan helppo, mutta se on ainoa tapa, miten voit päästä vaurastumisen tiellä eteenpäin. Jos haluat tulla rikkaaksi, tämä on ainut mitä sinun tarvitsee tietää. Se on sääntö numero yksi. Se on ainoa sääntö. “But, if you want to be rich, this is all you need to know. It’s rule number one. It’s the only rule.”

Mitä varallisuus ja vastuu ovat?

Varallisuus (asset) on siis jotain, joka tuo sinulle rahaa jatkuvasti ja vastuu (liability) on jotain, joka vie sinulta rahaa. Näistä helppo esimerkki on sijoitusasunto, joka tuottaa sinulle rahaa, koska vuokralainen maksaa kulut. Ja oma asunto taas on vastuuta, sillä se vie sinulta rahaa. Lainan lyhennyksen lisäksi maksat asuntoon vakuutuksia, yhtiövastiketta ja käyttökuluja.

Kuka on Robert Kiyosaki? Lue täältä kirjoituksemme hänestä.

Näin arkijärjellä ajateltuna, mitä enemmän ostat itsellesi kulutushyödykkeitä, laukkuja, vaatteita, kenkiä, autoja ja lomamatkoja, niin sitä vähemmän sinulle jää rahaa ostaa varallisuutta, joka toisi sinulle lisää rahaa. Siksi olisi tärkeintä ensin maksaa itselle, eli sijoittaa rahaa ja ostaa lisää varallisuutta ja vasta sen jälkeen ostaa jotain kulutushyödykkeitä. Jos siis haluat vaurastua.

Jos sinulla on tapana ostella kaikenlaista koska halvalla sattuu samaan ja “kyllä minä nyt juuri tarvitsen uudet kengät/laukun/auton“, niin pysyt samassa tilanteessa kuin olet nyt, eli kaikki rahat menee mitä tulee. Tulet vaan toteamaan vähän ennen palkanmaksupäivää, että kaikki rahat ovat menneet eikä mitään jäänyt sijoittamiseen. Sen sijaan, jos haluat muuttaa toimintaasi ja ajattelumalliasi ja alkaa ostaa vastuiden sijaan ensin varallisuutta, säästät ja sijoitat aina ensin ja sitten vasta lopuilla rahoilla kustannat arkielämää ja menoja. Budjettimalli on tässä isona apuna, ja kaikki pakolliset menot turvataan eikä sijoittamisesta huolimatta tarvitse elää “kituuttamalla”.

kuinka-voi-rikastua

Säästettyäsi vaikka sijoitusasunnon käsirahan verran omaa rahaa, pankki voi rahoittaa loput asunnon hankinnasta ja sinulla onkin varallisuutta, joka tuo sinulle joka kuukausi lisää rahaa! Niin helppoa se on! Paras uutinen on se, että kuka tahansa voi alkaa tehdä parempia valintoja taloudellisesti ja kääntää kulkusuunnan kohti vaurastumista.

Tiivistelmä varallisuudesta ja vastuista

Palatakseni vielä määritelmään mikä on varallisuutta ja mikä on vastuuta. Varallisuutta on siis asiat, jotka tuovat sinulle lisää rahaa. Ne voivat olla esimerkiksi sijoitusasuntoja tai -kiinteistöjä, liiketoiminta, jotkin tuotteet kuten kirjat tai taide tai osakkeita ja arvopapereita, joista saat osinkoa. Vaurastumista tavoittelevat ihmiset keskittyvät tällaisten asioiden hankkimiseen ja varallisuuden kasvattamiseen. Vastuuta taas ovat asiat kuten autot, lomat, ulkona syöminen, käyttämättömät jäsenyydet (kuntosali), vaatteet, laukut, kengät, jne. Jos elät niin sanotusti kädestä suuhun, niin huomaat, että eniten taloudessasi on juuri näitä kuluja. Eikä ehkä lainkaan varallisuutta, joka toisi sinulle lisää rahaa. Mutta sinä voit muuttaa sen!

Rikkaan tai vauraan ajattelutavan omaavat ihmiset tekevät töitä voidakseen ostaa lisää varallisuutta. Köyhän tai keskiluokkaisen ajattelutavan omaavat ihmiset tekevät töitä maksaakseen asuntolainaa, kulutusluottoja ja luottokorttivelkoja. Huomaat kyllä eron!

Jos haluat muuttaa elämäsi suuntaa ja alkaa ostamaan vastuiden sijaan varallisuutta, suosittelen ensin investoimaan talousvalmennukseen. Sen voit tehdä helpoimmin ostamalla Rahatreenin 19 eurolla tästä.

Kun opit lisää ja sinulla on kristallinkirkas ajatus varallisuuden ja vastuun erosta, kaikki on sen jälkeen mahdollista!

Lähteenä on käytetty Robert Kiyosakin blogikirjoitusta What are assets and liabilities Richdad.com sivustolla

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €