”Verkostoidu!” – ei sanonut yksikään introvertti koskaan

Introversio eli sisäänpäinsuuntautuneisuus ja ekstroversio eli ulospäinsuuntautuneisuus ovat keskeiset luonteenpiirteet ihmisillä. Introvertteja maailmassa on noin 30% ja ekstroverttejä 70%. Näitä luonteenpiirteitä on tutkittu ja on huomattu, että perimä on keskeinen tekijä sille, onko ihminen ekstrovertti vai introvertti. Äärimmäistapauksia on hyvin vähän, yleensä ihmiset sijoittuvat introversio-ekstroversio asteikolla eri kohdille. On myös olemassa ambivertteja ihmisiä, joilla luonteenpiirteet ovat aika tasoissa.

Millainen on introvertti?

Introvertti rakastaa yksinoloa, syvällisiä keskusteluita, ajattelutyötä ja hiljaisuutta. Heille oma sisäinen maailma on tärkeämpää kuin ulkoinen maailma. Introvertti väsyy liiallisesta ihmispaljoudesta, joten hän lataa akkujaan olemalla yksin omissa ajatuksissaan ja mietteissään. Introvertit pitävät omasta seurastaan ja viettävät mielellään aikaa kirjan parissa tai luonnossa liikkuen – yksin. Nämä luonteenpiirteet eivät tarkoita kuitenkaan sitä, että introvertti olisi kylmä ihminen tai ettei hänellä olisi kavereita. Hänellä voi olla paljonkin tuttavia ja kavereita ympärillä, mutta läheisiä ystäviä vain vähän.  

Monet kuuluisatkin henkilöt ovat introverttejä, lue henkilökuvaus eräästä introvertistä herrasta täältä.

Entäs Ekstrovertti?

Ekstrovertti on introvertin vastakohta. Ekstrovertti rakastaa ihmisiä ja saa heistä voimaa. Ekstrovertit ovat elementissään, kun saavat olla ihmisten ympäröimänä ja tylsistyvät helposti, jos jäävät yksin. Koska ekstroverttejä on maailmassa enemmän, ovat he tehneet maailmasta heille sopivan paikan. Länsimaisessa kulttuurissa ekstroverttiyttä pidetään ihanteena. Oletko huomannut, että joissain työpaikoissa on avonaiset konttorit, kouluissa opiskellaan paljon pienryhmissä ja meillä on tietynlaiset sosiaaliset käyttäytymissäännöt (itsensä esittelyt ja sen jälkeen smalltalk uuden tuttavan kanssa?). Kaikki tämä on introvertille väsyttävää ja hänen keskittymiskykynsä voi herpaantua, jos ympärillä on paljon hälinää, mutta ekstrovertti nauttii.

“Kun sinä olet niin hiljainen…”

Ei ole kauaakaan, kun tämän tajusin. Olen aina pitänyt itseäni ekstroverttinä tai ainakin ambiverttina; minussa olisi vähän molempia luonteenpiirteitä. Mutta ei. Olen introvertti. Se on sinällään jännä asia, koska minulla on paljon tuttavia ja kavereita ympäri Suomen ja tutustun kyllä ihmisiin melko helposti, mutta olen aluksi hiljaisempi ja “tutkiskeleva”. Olen ollut tätä lapsesta asti. Jotkut saattavat jopa pitää minua outona tai kylmänä, koska en ole heti juttelemassa uudelle tuttavalle tai tarjoamassa käsipäivää. Toki käytöstavat muistan ja osaan kyllä smalltalkin, kun siihen on tarve. Tästä saan kiittää asiakaspalvelutyötä, jota olen tehnyt koko ikäni ja joka on yksinkertaisesti koulinut minut puhumaan niitä näitä. Mutta ihmisten seurassa, niin tutussa kuin tuntemattomassa, olen mieluusti hiljaa, jos minulla ei ole asiaa.

Pidän juhlissa käymisestä ja ihmisten tapaamisesta mutta jos olen koko päivän ihmispaljoudessa, tarvitsen tämän jälkeen omaa aikaa. Olen verkostoitumistilaisuuksien ja juhlien jälkeen aivan poikki, joten minun tarvitsee hetki “hengähtää” yksin. Joskus, jos olen useamman päivän paljon ihmisten kanssa tekemisissä, saatan olla kotona aivan itsekseni parikin päivää. Ja minulle se on enemmän kuin ok.

Introverttina ihmispaljoudessa

Totesin jo tuolla aiemmin, että verkostoitumistilaisuuksien jälkeen tarvitsen aikaa hengähtää. Introverteille ihmispaljous aiheuttaa ns. “sosiaalisen ähkyn”, jolloin he kaipaavat kaiken sen pönöttämisen jälkeen omaa aikaa. Se ei tarkoita, ettei introvertti olisi viihtynyt juhlissa tai ettei hänellä olisi ollut hauskaa, hän vain tarvitsee sen oman ajan kaiken sosialisoinnin jälkeen.

Miten-verkostoituminen-auttaa-saavuttamaan-unelmasi

Tavoitteeni tulevaisuudessa on olla menestynyt yrittäjä. Yksi etappi siihen on verkostoituminen. Ilman verkostoitumista, kontakteja ja mahdollisia uusia ystäviä, tavoite olisi paljon vaikeampi saavuttaa. Siispä tämän introvertin on mentävä pienoisesti epämukavuusalueelleen ja hypättävä ihmisten keskelle. Olen huomannut, että minun on helpompi lähestyä ihmisiä sosiaalisen median välityksellä. Saatan alkaa keskustelemaan tuntemattoman ihmisen kanssa jostain, mitä hän on sattunut postaamaan. Korona-aikana on nyt käynytkin vielä niin mukavasti, että parin somekeskustelun tiimoilta on sovittu myös Zoom –videokeskustelu. Kun rajoitukset taas hellittävät ja saadaan kokoontua isommalla joukolla, aion lähteä eri tapahtumiin ja nimenomaan verkostoitumaan.

Näin introverttina karanteeniaika ja sen seuraukset, kuten eri tapahtumien peruuntumiset ja ihmiskontaktien välttely, ei aluksi vaikuttanut minuun. Mutta nyt voin todeta, että kyllähän tuota kaipaisi jo actionia tähän arkeen ja ihmisten tapaamista. Tähän kuuluvat myös ne ihmispaljoudet, juhlat ja verkostoitumistilaisuudet. Laitoinkin eräs päivä ystävilleni viestin, että mitäs kivaa tehtäisiin nyt, kun rajoitukset hellittävät.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 19 €