Sijoitussuunnitelman tekeminen tulisi olla jokaisen sijoittajan ensimmäinen tehtävä, riippumatta siitä, kuinka paljon aikoo sijoittaa tai mihin. Sijoitussuunnitelma on kokonaisvaltainen suunnitelma siitä, miten varallisuus sijoitetaan. Aluksi riittää hyvin jokin yksinkertainen suunnitelma, jotta pääset alkuun, suunnitelma tulee tehdyksi ja pystyt helposti seuraamaan ja toteuttamaan sitä. Paras on kuitenkin tehdä suunnitelma kirjallisena, sillä se auttaa sinua konkretisoimaan tavoitteesi sekä saavuttamaan niitä helpommin. Kirjallinen suunnitelma on myös tukenasi, kun tuntuu, että tunteet lähtevät johdattelemaan sijoituspäätöksiesi kanssa. Tällöin voit saada tukea tekemästäsi suunnitelmasta ja maltat harkita tilannetta – esimerkiksi kannattaako sittenkään myydä? Pääsenkö pitkäaikaisiin tavoitteisiini suunnitelman mukaisesti, jos nyt myynkin? Sijoitussuunnitelmasi voi auttaa sinut vaikeiden tilanteiden yli tai kun tunteet ovat ottamassa valtaa analysoinnissa.
Tarkista lähtötilanteesi, aseta tavoitteet ja tee päätös
Tee päätöksiä sijoitussuunnitelmasi mukaan, älä muuta suunnitelmaa hetkellisten päätöksiesi mukaan. Tarvittaessa voit kuitenkin päivittää suunnitelmaasi, jotta se pysyy ajan tasalla esimerkiksi elämäntilanteen tai tavoitteiden muuttuessa olennaisesti.
Tee tutkimusmatka omaan budjettiisi ja kartoita tarkkaan lähtötilanteesi; kaikki tulosi, menosi, velkasi jne. Mieti mikä on taloudellinen tilanteesi juuri nyt? Tämä esimerkiksi vaikuttaa mahdollisuuksiisi ottaa riskiä sekä käytettävissä oleviin sijoitusinstrumentteihin. Laske, paljonko sinulla on sijoitusvarallisuutta käytettävissä. Muistathan jakaa varasi budjettimallin mukaisesti!

Huomioi aika, ainakin kahdessa asiassa. Mieti kuinka paljon sinulla on aikaa käyttää sijoittamiseen ja sijoituksiesi seuraamiseen. Nämä vaikuttavat esimerkiksi siihen, mihin omaisuuslajiin sinun kannattaa sijoittaa. Näiden lisäksi, myös sijoitusaika on hyvin tärkeä. Haluatko pitkä- vai lyhytaikaisia sijoituksia, tai ehkä molempia? Oletko valmis sitoutumaan suunnitelmaasi myös pitkällä aikavälillä? Kirjaa ylös, kuinka aktiivisesti aiot tarkkailla salkkusi kehitystä sijoituksien aikana.
Mistä lähteä liikkeelle, kun olet päättänyt alkaa sijoittamaan? Lue kirjoituksemme aiheesta täältä.
Tavoitteet ovat yksi tärkeä osa sijoitussuunnitelmaa ja ne vaikuttavat paljon sen sisältöön, omaan onnistumiseesi, riskinottokykyyn sekä sijoittamisen aikahorisonttiin. Sijoittamisella voi olla monenlaisia tavoitteita. Esimerkiksi yksi haluaa ostaa asunnon, toisen päämääränä ovat vauraammat eläkepäivät, kolmas haaveilee sapattivuodesta ulkomailla ja neljäs haluaa sijoittaa lapsille tai lastenlapsille. Joku haluaa ylipäätään säästää vain pahan päivän varalle tai toinen ollakseen taloudellisesti riippumattomampi. Pohdi, mitä sinä sijoittamisellasi tavoittelet ja olisitko valmis menettämään sijoittamaasi pääomaa. Kirjoita tavoite sijoitussuunnitelmaasi.
Riskinottokyky on tärkeä arvioida budjettilaskelmiesi mukaisesti
Myös riskinottohalukkuutta kannattaa miettiä. Esimerkiksi suurempaan tuotto-odotukseen liittyy yleensä myös suurempi riski. Ainoa tapa alentaa riskiä alentamatta tuottoa on hajauttaminen. Hajauttaminen tarkoittaa rahojen jakamista sijoittamalla useampaan kohteeseen. Ajallinen hajauttaminen tarkoittaa sitä, ettei kaikkia varoja sijoita samalla kertaa, vaan hiljalleen ja säännöllisesti. Pohdi tarkkaan millaisia riskejä olet valmis ottamaan ja kuinka suuria sijoituksia olet valmis menettämään. Tee myös hajauttamisen suhteen vähintään muistiinpanoja suunnitelmaasi.
Kaikki edellä mainitut asiat vaikuttavat päätökseesi sijoituskohteista ja auttavat sinua tekemään päätöksen niistä. Tee myös tarkempi suunnitelma, kun olet päättänyt sijoituskohteen. Kun esimerkiksi koko markkina lähtee laskuun, osa sijoittajista myy, osa ostaa lisää ja osa ei reagoi lainkaan. Kaikki nämä ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta tee oma päätöksesi jo valmiiksi etukäteen, kuinka sinä toimit tässä tilanteessa – jos se tulee vastaan. Lopuksi vielä: tee suunnitelma ja kirjaa ylös, milloin aiot päättää tai irtautua sijoituksestasi. Milloin esimerkiksi myyt kokonaan sijoituksessa olleen asuntosi pois?
Mikäli sijoitussuunnitelma täysin itse tehtynä tuntuu liian vaikealle tai et ole varma mitä kaikkea siihen tulisi laittaa ylös, internetistä löydät halutessasi myös valmiita pohjia sen laatimiseen.