Voisiko suomalaiset säästää enemmän?

Spontaanisti sanoisin kyllä. Olen sitä mieltä, että suomalaiset voisivat säästää enemmän. Miksi näin? Ensinnäkin suurin osa suomalaisista ei säästä ollenkaan. Heillä ei ole omaa puskuria – kaikki mikä tulee, myös menee. Toiseksi osa heistä, jotka jo säästävät, voisivat säästää suurempia summia. 

Aiemmasta kirjoituksestamme löydät vinkit, miten pienituloinen voi säästää. Vinkit pääset lukemaan tästä.

Säästäminen – kirosana vai hyötysana?

Säästäminen, sana, joka herättää tunteita, kuten puhuminen rahasta yleensä tekee. Säästämistä joko rakastetaan tai vihataan, jollekin se on helppoa ja jollekin se on vaikeaa. Joillakin on varaa säästää, toisilla taas ei. Mutta tarkastellaanpa tätä säästämisasiaa hieman tarkemmin.

Minä rakastan säästämistä. Se tunne, kun joka kuukausi palkkapäivänä säästötilille siirtyy oma summa ja sijoitustilille oma summansa, on tyydyttävää. Säästötilillä oleviin rahoihin en ole koskenut, koska minulla on tavoitteena säästää tietty summa puskuria varten ja en ole vielä maalissa. Sijoitustililtä sijoitan osakkeisiin vähintään 8 kertaa vuodessa. Joskus säästän kaksi kuukautta, jotta voin sitten ostaa enemmän osakkeita yrityksestä, joka siinä hetkessä kiinnostaa minua. Säästäminen tuo minulle turvallisuuden tunnetta.

Miten korkoa korolle ilmiö toimii?

Miten sitten he, jotka vihaavat säästämistä? Voin vain kuvitella syyn. Voisiko se olla niin, että he ovat laittaneet kaikki munat samaan koriin ja hävinneet suuren osan rahoistaan? Ovatko he ehkä vanhoja ”Nokia miljonäärejä”, joiden osakkeet eivät tänä päivänä vedä vertoja 2000-luvun alkupuolen arvoihin? Vai elävätkö he uskomuksen varassa, että he eivät osaa säästää, koska heidän vanhempansa eivät osanneet sitä taitoa? 

Minulle säästäminen on helppoa, koska olen automatisoinut sen. Minun ei tarvitse muistaa siirtää rahaa säästötilille, kun olen verkkopankkiin laittanut suoraveloituksen voimaan. Rahat siirtyvät välittömästi palkkapäivänä tililtä toiselle. Säästän myös rahastoihin kuukausittain ja tässä pätee sama sääntö – palkkapäivänä menee summa suoraveloituksena rahastoon. Poissa silmistä, poissa mielestä.

Jos säästäminen on vaikeaa, niin voin kuvitella suurimman syyn olevan se, ettei se tapahdu automaattisesti. Sinun pitää itse muistaa tehdä siirrot ja just sillä hetkellä ehkä mieltä polttelee kuluttaminen – ja rahat päätyvätkin suoraan kauppaan ennemmin kuin säästöön. Ei tarvitse olla säästämisen ammattilainen, kun aloittaa säästämään. Säästämistä voi opetella ja kannattaa ottaa taloudellisesta valmentajasta apua. Minun mottoni on aina ollut, että se mitä en osaa, voin aina oppia. Ota sinäkin tämä motoksi.

Minulla on varaa säästää. Kyllä on, koska joka kuukausi menee rahaa säästöön. Väitän, että kaikilla on varaa säästää. Salaisuus piilee siinä, että kyse ei ole siitä kuinka suuren summan laitat säästöön kuukaudessa, vaan siitä, että aloitat säästämisen. Vaikka se summa olisikin vain 1 euro kuukaudessa, se kuitenkin voi olla alku sinun ensimmäiselle miljoonallesi.

Minun alkutaipaleellani sijoitusneuvojana törmäsin usein siihen, että minulle sanottiin, että ei ole varaa säästää. Minun kultainen neuvoni on aina ollut, että laita säästöön sellainen summa rahaa kuukaudessa, mikä ei tunnu missään. Hyvä esimerkki on 30 euron kuukausittainen rahastosäästö. Se tarkoittaa 1€ päivässä, joka menee säästöön. Mitäs tuumit, löytyisikö sinulta se 1€ päivässä? Jos et ostaisi sitä take away -kahvia joka päivä tai kerran viikossa ottaisit ruokalaatikon mukaan töihin sen sijaan, että käyt ulkona lounaalla? Onnistuisiko 30 euron rahastosijoitus silloin?

Miten budjetoidaan onnistuneesti

Milloin sinä viimeksi keskustelit säästämisestä?

Onko sinulla tapana keskustella säästämisestä jonkun kanssa? Puhutteko esimerkiksi puolison kanssa siitä, mitkä ovat teidän säästötavoitteenne? Onko teillä yhteisiä säästöjä vai omia säästöjä? Milloin viimeksi katsoit sinun henkilökohtaisen taloutesi läpi ja tarkastelit omia tottumuksiasi? Milloin viimeksi määrittelit säästöön menevät summat?

Säästäminen kannattaa aloittaa kerryttämällä sopiva puskuriraha. Tästä pääset lukemaan, mitä varten puskuria kannattaa pitää ja kuinka paljon!

Väitin kovasti artikkelin alussa, että he, jotka jo säästävät, voisivat säästää enemmän. Automatisoinnissa on yksi huono puoli – on helppoa unohtaa tarkistaa summat, mitkä menevät säästöön. Vuodesta toiseen sinnitellään samalla 30 euron summalla, vaikka ehkä tilanne olisi sellainen, että juuri nyt voisin säästää jopa 100€ kuukaudessa.

Joten kyllä, suomalaiset voisivat säästää enemmän, koska kaikki voivat pistää rahaa säästöön.

Tove Sjöberg
Artikkelin on kirjoittanut Tove Sjöberg.

Suosittuja blogikirjoituksia

Kiitos.

Olet nyt mukana menossa ja saat sähköpostilla tietoa kaikesta vaurastumiseen liittyvästä.

Terveisin,
-Sanna & Ville

Ville ja Sanna Kinanen

Haluatko oman taloutesi parempaan kuosiin?

Tule mukaan Rahatreeniin laittamaan oma talous aiempaa parempaan kuntoon. Rahatreenin on käynyt jo yli 5000 suomalaista.

Nyt vain 27 €