Kun päätin kirjoittaa yrittäjyyden plussista ja miinuksista tähän blogiin, jäin miettimään, kuinka asiaa lähestyisin. Itselläni on yrittäjyyttä takana nyt kymmenen kuukautta ja oikeastaan keksin vain hyviä puolia. Ehkä elän uuden yrittäjän ”kuherrusvuotta” tällä hetkellä, joten on vaikea löytää yrittäjyydestä huonoja puolia. Ja mistä sitä tietää, voi olla, etten löydä siitä jatkossakaan pahemmin huonoja puolia, vaikka yrittäjyyttä olisi takana vuosia.
Mitä mieltä ovat muut yrittäjät?
Päätin kysyä sosiaalisen median kautta muilta yrittäjiltä mielipiteitä yrittäjyyden plussista ja miinuksista. Muutaman vastauksen sain ja joidenkin pidemmän linjan yrittäjien kanssa saimme vielä hyviä keskusteluja aikaan yksityisviestien puolella. Heiltä tulikin sen verran tekstiä ja erilaista näkökulmaa, ettei itse osannut edes ajatella yrittäjyydestä samalla tavalla. Hyvä siis, että kysyin. Kiitos kaikille vastanneille!
Yrittäjyyden plussat
Omasta mielestäni yrittäjyydessä on parasta vapaus. Siitä, onko yrittäjyys vapautta, ollaan varmasti montaa mieltä ja siitä saisi jo oman blogiaiheen kirjoitettua, mutta itse koen sen vapautena. Kun olin toisella töissä, olin sidottu työaikaan ja -paikkaan. Tämä hiersi todella ja vaikutti jopa mielialaan ja nyt olen iloinen siitä, että saan itse päättää omat työaikani ja mistä töitä teen. Ihan täysin paikkariippumatonta työtä en vielä pysty tekemään. Olen sidottu kynttilähallille ja kynttilöiden tekemiseen. Tavoite kuitenkin on, että pystyn tekemään vielä täysin paikkariippumatonta työtä. Toinen ihan mahtava juttu yrittäjänä on, ettei minulla ole palkkakattoa. Minä voin tienata niin paljon kuin vain haluan. Kukaan eikä mikään määritä enää sitä, kuinka paljon voin saada kuukaudessa rahaa, eikä minun tarvitse keneltäkään pyytää palkankorotusta tai odotella sellaista. Rahan saaminen on vain minusta itsestä kiinni. Yrittäjänä myös rikastutan vain itseäni, en ketään toista. Tämän todella oivalsin, kun luin Robert Kiyosakin kirjaa Rikas Isä – Köyhä Isä. Siinä Kiyosaki toteaa, että kun teet toiselle töitä, rikastutat sitä toista, mutta kun teet töitä yrittäjänä, rikastutat itseäsi. Kaikki se raha, mitä työlläsi teet, tulee vain ja ainoastaan sinulle.
Kuinka rakentaa itselleen yrittäjämindset? Lue vinkkimme täältä.
Sosiaalisen median kautta muut yrittäjät kokivat myös vapauden hyvänä puolena. Koettiin, että yrittäjänä pystyy periaatteessa tekemään mitä työtä tahansa! Luvanvarainen toiminta on toki asia erikseen, mutta valinnanvaraa siis on ja luovuutta voi käyttää. Plussana pidettiin myös sitä, että työpanos on aina 110 prosenttia, koska laadukkaalla työllä saat asiakkaat tulemaan takaisin sekä positiivisen puskaradion laulamaan. Työ ei tunnu työltä, koska teet sitä itsellesi. Positiivisena asiana koettiin se, että yrittäjän ei tarvitse kysyä keneltäkään lupaa, jos haluaa pitää esimerkiksi pidennetyn viikonlopun tai kesäloman tiettyyn aikaan. Byrokratian rattaitakaan ei omassa toiminnassa ole, koska päätöstentekeminen on nopeaa. Yrittäjänä pääsee myös tekemään töitä muiden yrittäjien kanssa ja asiat ja diilit etenevät nopeaa vauhtia.
Yrittäjyyden miinukset
Kuten alussa totesin, minun on vaikea löytää miinuksia yrittäjyydestä. Ehkä voisin todeta, että epäsäännölliset tulot ovat yksi miinus. Tämän kuitenkin tiesin, kun yrittäjäksi lähdin. Epäsäännölliset tulot aiheuttavat epävarmuutta varmasti jokaisessa yrittäjässä mutta tässäkin asiassa on hyvä muistaa se, että rahan saaminen ja kuinka paljon sitä saa, on vain itsestään kiinni. Kuinka paljon on valmis tekemään töitä sen eteen, että tulot tulevat olemaan säännölliset joka kuukausi? Tämän on jokaisen yrittäjän itse mietittävä ja se on hyvä miettiä jo siinä vaiheessa, kun yrittäjyyttä harkitsee.
Monella yrittäjällä työt seuraavat kotiin ja niin ne seuraavat minullakin. Tätä voisi pitää negatiivisena asiana yrittäjyydessä mutta minua tämä ei haittaa, koska kuka muu ne työt tekisivät, jos en minä? Tykkään myös maalailla ja viimeistellä kynttilöitä kotona ja samalla katsoa telkkarista jotain ohjelmaa. Yleensä kirjoitan myös nämä blogitekstit iltaisin ennen nukkumaanmenoa ja vastailen päivällä tulleisiin sähköposteihin.

Muut yrittäjät kokivat huonona puolena muun muassa sen, että lomarahoja ei kukaan maksa, jos yrittäjä pitää lomaa. Yrittäjyys vaatii suunnittelua ja yksi tärkeä asia on vuosittainen budjetointi. Tähän tulisi myös budjetoida kesäloma, jottei polta itseään täysin loppuun. Yrittäjyys ja kova työnteko voi osua myös omaan nilkkaan. Jos ahnehtii liikaa, pahimmillaan voi tulla työuupumus. On hyvä muistaa pitää viikossakin vapaapäiviä, vaikka töitä ja asiakkaita olisi kuinka paljon. Jos yrittäjä ajaa itsensä uupumuksen partaalle, kukaan ei tee töitä hänen puolestaan.
Eräs yrittäjä kirjoitti hyvän neuvon, jonka on joskus itse saanut: Yhdessä päivässä ei tehdä koko viikon töitä, viikossa ei tehdä kuukauden töitä ja kuukaudessa ei tehdä koko vuoden töitä.
Marraskuussa vuosi yrittäjyyttä takana
Marraskuussa tulee vuosi, kun perustimme yrityksen. Ensimmäinen vuosi ja maailmaan iski pandemia, mutta meidän kohdalla koronatilanne ei kuitenkaan kovin paljoa vaikuttanut. Tämä johtuu myös siitä, että kevät ei yleisesti ole kynttilöiden sesonkiaikaa. Eräs tapahtuma meiltä peruuntui, joka harmitti kovasti. Olemme siskoni kanssa ymmärtäneet vuoden aikana, että jatkuva sisäinen ja ns. henkinen väsymys on molemmilta hävinnyt. Kun tein suuhygienistinä töitä, haaveilin töitten tekemisestä kotona. Nyt saan todella tehdä kotona töitä ja se on parasta yrittämisessä.